A new urban centre for the Moreton Bay region

PROJECT:
The Mill at Moreton Bay
Client:
Moreton Bay Regional Council
location:
Petrie, Queensland
scope:
Hardworks and Softworks
Main Street
Streetscape
Civic plazas/nodes
University Spine Integration
Regional Park Integration
Gympie Road Upgrade
Waterway corridor
budget:
$4M (est)

Creating a place which is enduring, innovative & engaging are the key outcomes sought for this new urban centre in the Moreton Bay region – a place which connects communities and inspires where we live, work and play.

 

The ‘high-amenity’ urban streetscape creates an inviting public realm for the community and visitors to gather, celebrate and journey through, and provides connections to the university, transport nodes & future development. Key elements such as the entry boulevard include enhanced streetscape treatments to signify ‘arrival’ at this new urban centre whilst encouraging spaces for gathering.

 

Pedestrian & Cycle Prioritisation

A series of pedestrian/cycle-prioritised plazas and ‘nodes’ provide for meeting places at key locations. A shared zone at the junction of the university’s pedestrian spine encourages and promotes 'active’ and healthy living. As does the redeveloped ‘arrival’ plaza at Petrie Station. 360 degree photos of the nodes can be viewed by following these links: https://goo.gl/maps/mmYosFNXFwc6os7XA, https://goo.gl/maps/YEiyA5kJBdt1YqUH6, https://goo.gl/maps/UTssS1kR5vf3gE5N8,

 

The functional arrangement of the footways were carefully considered, involving carparking, lighting, street furniture, rest spots, street trees & mass planting beds whilst accommodating unobstructed pedestrian circulation. Mass planting areas also serve to enhance the streetscape whilst off-setting hardstand areas.

 

Other key elements of the urban centre include the following:

> Smart city infrastructure such as Wi-Fi enabled street poles and smart furniture

> Integration of the entry road and regional park (also within O2LA’s commission) to create a broad, generous and connected public realm

> Revegetation of the waterway corridor

> Integration with the regional bikeway

 

‘Shade-amenity’

‘Shade-amenity’ & ‘green’ canopy, a critical element of any urban centre in Queensland, is afforded priority within the redevelopment, ensuring healthy, thriving canopy trees, now and for future generations. This has been enabled by providing optimum conditions for trees -  provision of continuous soil trenches (utilizing modular soil cells) which maximise the root-volume and quality of soil available. Modular soil cells are also incorporated within street tree bioretention pits. Larger-canopied trees such as Brush Box also serve to shade the roadways and off-set the built form.

 

The competing demands of ‘above-ground’ amenity versus ‘below-ground’ infrastructure were ever present throughout the design process, and more so due to the proliferation of services in this primary urban centre, which included smart city and region-wide infrastructure. A collaborative & iterative process, in particular with the principal consultant & civil engineer, Advisian, enabled the collective requirements for ‘amenity’ and ‘servicing’ to be met.

The key to delivering this outcome was early-engagement/agreement about the importance of creating 'amenity value', and construction budgets to achieve the same.

 

'Fine-grain' detail, celebrating the context of the site

High-quality materials such as segmental pavements & decorative concrete ensure a robust and long-lasting asset for Moreton Bay Regional Council whilst providing a high-amenity and attractive setting for the new urban centre and prospective tenants. The materiality and ‘fine-grain’ details also reference Petrie Mill’s history through the modern integration of brick-paving, and ‘riverine’ context through detailed selection of ‘warm-toned’ aggregates. Likewise, the detailed planting design also references the site’s local riparian context.

 

As the first stage of the new development, it was imperative that the design set the benchmark while being flexible in its function to provide for new users, a growing regional community and evolving values and technologies.

 

The 'greater whole'

Stage 1 is part of the broader 460 hectare Priority Development Area, encompassing the former paper mill, suburbs of Petrie, Kallangur and Lawnton, and anchored by Moreton Bay region’s first university campus - University of Sunshine Coast. Other expected uses include commercial, civic buildings, residential development, public parklands, sporting facilities and a substantial environmental zone.

 

O2LA collaborated with principal consultant, Advisian, MBRC’s Major Projects & Strategic Planning units, and the broader consultant team to shape this new urban centre. O2LA’s advice ranged from landscape master planning, concept, detailed design and construction stage services.

A new urban centre for the Moreton Bay region

PROJECT:
The Mill at Moreton Bay
Client:
Moreton Bay Regional Council
location:
Petrie, Queensland
scope:
Hardworks and Softworks
Main Street
Streetscape
Civic plazas/nodes
University Spine Integration
Regional Park Integration
Gympie Road Upgrade
Waterway corridor
budget:
$4M (est)

Creating a place which is enduring, innovative & engaging are the key outcomes sought for this new urban centre in the Moreton Bay region – a place which connects communities and inspires where we live, work and play.

 

The ‘high-amenity’ urban streetscape creates an inviting public realm for the community and visitors to gather, celebrate and journey through, and provides connections to the university, transport nodes & future development. Key elements such as the entry boulevard include enhanced streetscape treatments to signify ‘arrival’ at this new urban centre whilst encouraging spaces for gathering.

 

Pedestrian & Cycle Prioritisation

A series of pedestrian/cycle-prioritised plazas and ‘nodes’ provide for meeting places at key locations. A shared zone at the junction of the university’s pedestrian spine encourages and promotes 'active’ and healthy living. As does the redeveloped ‘arrival’ plaza at Petrie Station. 360 degree photos of the nodes can be viewed by following these links: https://goo.gl/maps/mmYosFNXFwc6os7XA, https://goo.gl/maps/YEiyA5kJBdt1YqUH6, https://goo.gl/maps/UTssS1kR5vf3gE5N8,

 

The functional arrangement of the footways were carefully considered, involving carparking, lighting, street furniture, rest spots, street trees & mass planting beds whilst accommodating unobstructed pedestrian circulation. Mass planting areas also serve to enhance the streetscape whilst off-setting hardstand areas.

 

Other key elements of the urban centre include the following:

> Smart city infrastructure such as Wi-Fi enabled street poles and smart furniture

> Integration of the entry road and regional park (also within O2LA’s commission) to create a broad, generous and connected public realm

> Revegetation of the waterway corridor

> Integration with the regional bikeway

 

‘Shade-amenity’

‘Shade-amenity’ & ‘green’ canopy, a critical element of any urban centre in Queensland, is afforded priority within the redevelopment, ensuring healthy, thriving canopy trees, now and for future generations. This has been enabled by providing optimum conditions for trees -  provision of continuous soil trenches (utilizing modular soil cells) which maximise the root-volume and quality of soil available. Modular soil cells are also incorporated within street tree bioretention pits. Larger-canopied trees such as Brush Box also serve to shade the roadways and off-set the built form.

 

The competing demands of ‘above-ground’ amenity versus ‘below-ground’ infrastructure were ever present throughout the design process, and more so due to the proliferation of services in this primary urban centre, which included smart city and region-wide infrastructure. A collaborative & iterative process, in particular with the principal consultant & civil engineer, Advisian, enabled the collective requirements for ‘amenity’ and ‘servicing’ to be met.

The key to delivering this outcome was early-engagement/agreement about the importance of creating 'amenity value', and construction budgets to achieve the same.

 

'Fine-grain' detail, celebrating the context of the site

High-quality materials such as segmental pavements & decorative concrete ensure a robust and long-lasting asset for Moreton Bay Regional Council whilst providing a high-amenity and attractive setting for the new urban centre and prospective tenants. The materiality and ‘fine-grain’ details also reference Petrie Mill’s history through the modern integration of brick-paving, and ‘riverine’ context through detailed selection of ‘warm-toned’ aggregates. Likewise, the detailed planting design also references the site’s local riparian context.

 

As the first stage of the new development, it was imperative that the design set the benchmark while being flexible in its function to provide for new users, a growing regional community and evolving values and technologies.

 

The 'greater whole'

Stage 1 is part of the broader 460 hectare Priority Development Area, encompassing the former paper mill, suburbs of Petrie, Kallangur and Lawnton, and anchored by Moreton Bay region’s first university campus - University of Sunshine Coast. Other expected uses include commercial, civic buildings, residential development, public parklands, sporting facilities and a substantial environmental zone.

 

O2LA collaborated with principal consultant, Advisian, MBRC’s Major Projects & Strategic Planning units, and the broader consultant team to shape this new urban centre. O2LA’s advice ranged from landscape master planning, concept, detailed design and construction stage services.